Općina Baška Voda

U sastavu općine Baška Voda nalazi se još pet prelijepih mjesta; tri na morskoj obali, a dva na padinama planine Biokovo. Park prirode Biokovo dijelom obuhvaća i područje općine Baška Voda. • Promajna

  Nekad pretežito ribarsko, a danas malo turističko mjesto, Promajna se nalazi u podnožju Biokova, 4 km južno od Baške Vode. Svoje ime duguje izvoru života - Suncu (promaljanje Sunca) i prvi put se bilježi 1674. godine. Ali, veliki broj arheoloških nalaza (keramika, amfore, novčići, tegule itd) govori o životu na njezinu prostoru već od II stoljeća prije Krista. Grobni nalaz zlatnoga nakita (ogrlica s biserjem, narukvice i prsten) jedan je od najznačajnijih nalaza iz doba kasne antike na području Makarskoga primorja, a terminacijski cipus s uklesanim križem (VI - VII stoljeće) jedan je od najstarijih simbola kršćanstva pronađenih na ovom području.
  Duga bijela šljunčana plaža zakriljena borovima i opremljena svim potrebnim sadržajima, prozirno i toplo more, čisti zrak i očuvani okoliš glavna su obilježja Promajne. Počeci turizma vežu se za izgradnju obližnjega Dječjega Sela, lječilišta bolesti dišnoga sustava. Posljednjih desetljeća u mjestu je izgrađeno mnoštvo privatnih kuća koje nude kvalitetne sobe i apartmane, a mjesto raspolaže i visokokvalitetnim hotelskim smještajem. Lijepo uređeno mjesto ima sve osnovne sadržaje potrebne turistima (pošta, dućani, turističke agencije, mjenjačnice), a u mjesnim restoranima nude se gastronomski specijaliteti dalmatinske i međunarodne kuhinje. Središtem mjesta dominira zvonik i prostrana crkva Svih Svetih (1999). Početkom XXI stoljeća Promajna dobiva nekoliko priznanja kao jedno od najuređenijih malih turističkih mjesta na Jadranu („Plavi cvijet“).
   

 • Bratuš

  Malo, pitomo turističko mjesto nalazi se u podnožju Biokova, 5 km južno od Baške Vode. Bratuš je naseljen od XVII stoljeća i prvi put se spominje 1674. godine, ali prapovijesni lokalitet s ilirskom gradinom iznad mjesta i arheološki nalazi svjedoče o životu na ovom području prije dvije tisuće godina. Pozornost posjetitelja Bratuša privlače primjerci očuvane dalmatinske arhitekture, a značajniji su Kačićevi dvori, kompleks stambenih i gospodarskih zgrada u središtu mjesta. Ribarsku tradiciju mjesta zamijenio je turizam. Turistima se nude pretežito sobe i apartmani u privatnim kućama, dućan i ugostiteljski sadržaji, te bijela šljunčana plaža.

 • Krvavica

  Krvavica je smještena 6 km južno od Baške Vode i na jedinstven način povezuje planinu Biokovo i more. Mjesto se naseljava u XVIII stoljeću, a naziv se prvi put spominje 1792. godine. Međutim, arheološki lokaliteti (Gradina, Lazine, Zakuće) i arheološki nalazi (novčići, poklopac sarkofaga i dr.) govore o životu na ovom području još u antičko doba. Na lokalitetu Manastirine iznad mjesta pronađen je i stećak s isklesanim reljefom triju žena i muškarca s mačem. Počeci turizma u Krvavici datiraju iz 1960. godine kada se uz samo more gradi istoimeni turistički kompleks s glavnim objektom specifičnoga kružnog oblika. Danas se u Krvavici nude moderni apartmani i sobe u privatnim kućama, dućan i ugostiteljski sadržaji, a početkom XXI stoljeća mjesto dobiva i lučicu. Osim bijele šljunčane plaže mjesto krasi specifična prirodna znamenitost Krvavice - Ključ kuk – visoka stijena iznad mjesta.

 • Bast

  Na samim padinama Biokova, na 150 m nadmorske visine, 2 km istočno od Baške Vode nalazi se selo Bast. Ime Basta, koje svoje korijene vjerojatno vuče iz antičkih vremena (Biston), prvi put je zapisano 1434. godine. Osim primjeraka izvrsno očuvane dalmatinske arhitekture (zgrade pokrivene kamenim pločama s kamenim fumarima i solarima), mjesto krase i crkvica sv. Roka (XV st) u gotičkom stilu i kasnobarokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (1636), koja krajem XIX stoljeća dobiva nove mramorne oltare (J. Barišković). Oko crkve se nalazi staro groblje na kojem su najzanimljivije četiri nadgrobne ploče s uklesanim štitovima, mačevima i polumjesecom (XIV – XV stoljeće). Sjeverno od sela nalaze se arheološko nalazište, kapelice sv. Ilije (1895) i sv. Nikole (1926), a kod izvora Smokvina na arheološkom lokalitetu Grebišće nalazi se ornamentima ukrašen stećak sljemenjak (XIII/XV). Bast je bio središte župe do 1885. godine kada župni ured seli u Bašku Vodu.
  Uz tradicionalne poljoprivredne poslove mjesto je godinama živjelo od kamenoloma, ali se krajem XX stoljeća okreće turizmu, pa nudi sobe i apartmane u privatnim kućama, te gastronomske užitke u dalmatinskim konobama.
   

 • Topići

  Slikovito mjestašce Topići nalazi se niti kilometar sjeveroistočno od Baške Vode. Selo je smješteno na samim padinama planine Biokovo, a naseljeno je od XVII stoljeća. Na prilazu Topićima krajem XX stoljeća postavljen je veliki kameni križ, a u planinskim vrletima iznad sela nalazi se spomenik planinaru Maximilianu Mandlu, nastradalom u nevremenu 1927. godine. Zanimljivost mjesta je iznimno dobro očuvana dalmatinska arhitektura i cijelo mjesto je zaštićeni spomenik kulturne baštine, a Topići su uključeni i u županijski projekat etno - eko sela. Uz neznatne smještajne kapacitete, u mjestu se turistima nudi konoba s prekrasnim ambijentom, vidikovcem i specifičnom gastronomskom ponudom.